bayanzag-red-clifs

Tracks in the Gobi desert

next trip - Mongolia - Gobi
trip difficulty level

3-23 Юни 2017

Екипировка:

колело – PULSE Cycles

надуваемо шалте + дрехи + раница – BERGANS of Norway

супер храна – ZOYA,

къмпинг готварски принадлежности – PRIMUS,

водонепромукаеми торби за багаж – SEA to SUMMIT,

action camera – SONY

Следи в пустинята Гоби

… Tемпературни амплитуди от –45С до +45С. Единствената пустиня, в която може да те застигне снежна буря докато яздиш камила и да видиш мечки и лешояди.

Началната точка на пътуването е поставена в най-южната част на Монголия и ако всичко премине по план, ще достигнем до крайната ни цел – планинския масив Немегт. Тази област е известна със значимите си археологически находки на праисторически животни и свидетелства за ранни човешки артефакти.


       

+

 ~ 1100km 14 дни  15 дни
 ~ 1600km 17 дни
  вероятно
 колела пустинни преходи  палатки  off – road ориентиране   езда на камили
 Веметраене  18 days
Дистанция   ~ 2700km
Фотограф  Иво Бeлин
Картограф  Питър Джаки
крайна цел  масива Немегт*

По този маршрут ще пътувам заедно с двама, отдадени на каузата, пътешественика – любител фотограф от България и картограф от Швейцария. Тримата ще изследваме непознати територии дълбоко в сърцето на пустинята Гоби. Чака ни ежедневно въртене на педалите на колелата, бутане и катерене там, където гумите не могат да продължат. Вероятно ще имаме „губене“ на пустинен терен, нощуване където ни завари залеза под ясното звездно небе, готвене на лагерния огън и едно споделено усещане за щастие и свобода в тишината на дивата Природа в най-чистата й форма.

Пясъчни дюни, десетки планински вериги, каньони, ледници и каменисти местности, събрани на едно място – това е Гоби – най- студената пустиня на Земята и в същото време – невероятно предизвикателство за всеки приключенец.

… плюс една недовършена мисия – Амазония. Както, може би, знаете, първият ми опит да „прегърна“ джунглата на Амазонка завърши с неуспех, малък фото архив и един голям научен урок – човек трябва да е подготвен, за да успее. Без дисциплина и търпение човек няма как да оставя следите си в най-отдалечените места на планетата.Пътят ми към това, което искам да постигна, ще бъде дълъг. Гледам напред в очакване да прекося границата на моята комфортна зона, за да се измъкна от ограниченото мислене и да изживея твърдостта на приключението!

Сега, благодарение на партньорите ми Vivacom, Pulse cycles, Camping Rocks BG, Bergans of Norway и Zoya, значителна част от екипировката за моето завръщане до реката на всички реки – Амазонка, е вече подсигурена и най-после мога да сменя тренировките вкъщи с истинска експедиция в Гоби, която да ме подготви още по-добре за следващата стъпка към голямата ми мечта.

Разнородният терен на Гоби е идеална възможност да подложим на тест както физическата си сила и издръжливост, така и екипировката. Колело –PULSE , надуваемо шалте, дрехи и раница – BERGANS of Norway, супер храна – ZOYA, бивачни съоръжения за готвене – PRIMUS , сухи торби за багаж – SEA TO SUMMIT, ACTION CAMERA – SONY.

Извадки от дневник на Пътешественика